Wat is loopbaanbegeleiding?
Loopbaanbegeleiding is een individuele begeleiding waarbij je samen met jouw coach je loopbaan en je huidige werksituatie onder de loop neemt. Je start de begeleiding met het formuleren van een specifieke loopbaanvraag die je gaandeweg de begeleiding beantwoordt. Je coach ondersteunt je bij het in kaart brengen van de situatie en het nemen van loopbaanbeslissingen.
Voorbeelden van loopbaanvragen zijn:
- Welk werk past echt bij mij?
- Ik sta op een kruispunt, welke richting moet ik uit?
- Is dit het?
- Ik wil meer plezier en voldoening halen uit mijn job. Hoe doe ik dat?
- Wat zijn mijn talenten en benut ik deze ten volle in mijn job?
Loopbaanbegeleiding beantwoordt aan deze vier kenmerken:
- … gebeurt op jouw eigen initiatief en vertrekt vanuit jouw behoeftes.
- … is een proces waarbij het ontdekken, versterken of ontwikkelen van je loopbaancompetenties centraal staat zodat je nu en in de toekomst je loopbaan zelf actiever kan beheren en je positie op de arbeidsmarkt kan versterken.
- … resulteert altijd in het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan en heeft een impact op je inzetbaarheid en flexibiliteit op de arbeidsmarkt
- … maakt geen deel uit van een andere vorm van begeleiding, opleiding of coaching en is ook geen voorbereiding op of een sluitstuk van een andere vorm van begeleiding opleiding of coaching.
Voor wie?
Algemeen gesteld moet je op het ogenblik van je aanvraag aan deze vier voorwaarden voldoen:
- Je woont in Vlaanderen of Brussel.
- Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
- Je hebt minimum 7 jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.
- Je volgde de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding.
Uitzonderingen vind je op de website van VDAB.
Twijfel je of je in aanmerking komt? Mail naar lb.cheque@vdab.be of bel naar 02 506 12 05.
Hoeveel uur?
En elke zes jaar heb je recht op zeven uur loopbegeleiding of twee loopbaancheques. Bij de aanvang van de begeleiding bestel je de eerste loopbaancheque van vier uur. Beslis je samen met je coach om voor een traject van zeven uur te gaan dan bestel je na het afronden van de eerste vier uur de tweede loopbaancheque. Voor een loopbaancheque betaal je slechts €40.
Hoe gaat het in zijn werk?
De Loopbaanbegeleiding start met een kennismakingsgesprek. Zo kan je zien of loopbaanbegeleiding echt iets voor jou is en of ik als coach bij jou pas.
- De eigenlijke begeleiding start met een intake. Je formuleert je loopbaanvraag, bepaalt doelen en maakt een contract op.
- De volgende sessie(s) is de verdiepende coaching. Via diverse oefeningen en thuisopdrachten ga je op zoek naar antwoorden op je loopbaanvraag.
- Dit resulteert in de afsluitende sessie waarin je een persoonlijk ontwikkelingsplan opmaakt. In dit plan geef je aan welke stappen je zal ondernemen om je loopbaandoel te bereiken.
Kies je voor een traject van zeven uur dan herhaalt deze cyclus zich, maar dan ga je dieper in op die aspecten van je loopbaanvraag die in het eerste traject onbeantwoord bleven.
Er zit gemiddeld twee weken tussen twee sessies in. Dit geeft jou de ruimte om te reflecteren op de voorgaande sessie en om de oefeningen en opdrachten voor de volgende sessie voor te bereiden.
Hoe bestel ik loopbaancheques?
Je kan op twee manieren loopbaancheques bestellen:
- Online via Mijn loopbaan van VDAB. Kies in Mijn loopbaan in het rechtermenu voor de link ‘Aanvraag loopbaancheques’.
- Telefonisch op het gratis nummer 0800 30 700 van VDAB(elke werkdag van 8 tot 19 uur).
Opgelet: ben je zelfstandig of bevind je je in een specifieke situatie? Dan bestel je best telefonisch loopbaancheques.
Meer info: https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding
Wil je over gaan tot actie?
Contacteer mij of Loopbaanboost (0494/046 056) vandaag dan nog voor een eerste kennismaking
Waar kan je mij vinden?
Ik heb een kantoor in het Oh!Mechelen, maar we kunnen ook ergens gezellig in een koffiebar afspreken in de regio Mechelen of centrum Antwerpen.
In samenwerking met Loopbaanboost.
Zij staan in voor de coördinatie en administratie. Zij bewaken de kwaliteit van de begeleiding en dienstverlening.