Joepi een nieuwe collega, wat nu?

Heb je pas een kersverse medewerker aangenomen? Yes! Maar nu begint pas het denkwerk. Hoe kan je jouw nieuwe collega inwerken op een snelle en efficiënte manier? Hoe zorg je voor een warm onthaal van je nieuwe werknemers? Met deze tips vertrekt hij elke dag met veel goesting naar zijn nieuwe werkplek. Welkom nieuwe collega!

1 |Een goede voorbereiding is alles

De sleutel tot succes? Maak op voorhand alles klaar voor een frisse start: rond de administratieve papiermolen tijdig af, activeer de nodige accounts en zorg voor een propere bureau met het juiste materiaal. Stel alvast een planning op voor de eerste week, zodat er zeker niet met de vingers wordt gedraaid tijdens de eerste dagen.

Iedereen hoopt stiekem om met open armen ontvangen te worden op de nieuwe werkplek. Spreek duidelijk af om hoe laat je nieuwe medewerker verwacht wordt op zijn eerste werkdag en zorg voor een warm onthaalbeleid. Geen gesloten deur, maar een collega die zorgt voor een hartelijke ontvangst.

2 | Eerste werkdag? Ga voor een vliegende start!

Geen betere manier om je nieuwe collega te verwelkomen dan met een heerlijk ontbijt. Zo kunnen de werknemers elkaar meteen leren kennen. Geen tijd te verliezen? Combineer het ontbijt met een teammeeting, of maak er een kort koffiemoment van. Moedig je medewerkers aan om zich doorheen de dag kort voor te stellen en hun functie toe te lichten. Tijd voor lunch? Laat je nieuwe werknemer niet alleen achter de computer eten. Dat is geen fijne start. Eet allemaal gezellig samen, of spreek af met enkele collega’s.

Op dag één moet er ook gewerkt worden natuurlijk. Hoe kan je jouw nieuwe medewerker inwerken? Schuif samen aan tafel om de concrete taken en verantwoordelijkheden te bespreken, en geef duidelijk aan wat je van hem verwacht. De hoeveelheid informatie kan overweldigend zijn, dus je voorziet best een korte onthaalbrochure. Denk ook even terug aan één van jouw eerste werkdagen. Was je zenuwachtig? We’ve all been there. Stel je nieuwe werknemer dus vooral op zijn gemak.

3 | Ready, set, go met de eerste taken

Het inwerken van nieuwe medewerkers gebeurt geleidelijk. Louter observeren of meteen enkele zelfstandige taken? Hou rekening met de eerdere ervaringen, maar zorg gerust voor wat uitdaging. De lat mag hoog liggen… zolang het realistisch blijft natuurlijk.  Opdrachten in teamverband zijn een perfecte tussenoplossing! Goed voor de teamspirit én het uitgelezen moment om vragen te stellen.

Profiteer van kalme momenten op kantoor. Geef de nieuwe werknemer nog wat extra informatie over de ganse breedte van de functie. Zo kan hij zich rustig in alle aspecten verdiepen. Sluit de week af met een kort overlegmomentje. Zijn er vragen of problemen? Geef ook alvast wat feedback. Jouw nieuwe collega is ongetwijfeld nieuwsgierig naar jouw eerste indrukken!

4 | Even terugblikken en klaar voor de volgende stap!

Eerste maand overleefd? Check! Hopelijk heeft je medewerker al veel bijgeleerd. Tijd voor het eerste functioneringsgesprek. Het ideale moment om ervaringen uit te wisselen! Stel voldoende vragen aan je nieuwe collega. Welke taken liepen van een leien dakje? Welke opdrachten gingen wat stroever? Zo weet je meteen waar jouw helpende hand nodig is. Iedereen heeft zijn eigen leercurve en wat extra ondersteuning is vaak welkom tijdens het inwerken. Afhankelijk van de leerstijl van de medewerker kan je wat meer theoretische uitleg of praktische voorbeelden geven.

Geef zelf ook eerlijke feedback. Verloopt de samenwerking niet zoals verwacht? Dan zijn er 2 scenario’s: je zet het contract stop of je geeft de kans om bij te sturen. In beide gevallen is het belangrijk dat je duidelijke informatie geeft, waar je werknemer iets uit kan leren. Gaat alles volledig naar wens? Super! Laat merken dat je tevreden bent en geef nog enkele kleine werkpuntjes mee voor de toekomst. Niemand is tenslotte perfect. Spreek nog snel een tijdstip af voor een volgend evaluatiemoment, et voilà: de basis voor een succesvolle samenwerking is volledig gelegd!

 

Wil je hulp bij het inwerken van nieuwe medewerkers? Tips nodig voor het eerste functioneringsgesprek? Ik zit graag met jou samen voor een babbel over de juiste aanpak!